» De Winteroorlog

Wat is dit?Minder dan drie maanden nadat Duitsland Polen was binnengevallen, vielen de Russen Finland aan. Stalin vreesde dat Hitler Rusland via Finland zou aanvallen; hij wilde deze mogelijkheid graag uitsluiten.

De Russen zetten hun kleine buurland onder druk; ze eisten waardevol land en strategische eilanden om een marinebasis te vestigen. Maar Finland weigerde - ze hadden zich na de revolutie van 1917 immers onafhankelijk van Rusland verklaard.

Rusland opende de aanval op 30 november 1939 met een leger van 450.000 man, onderverdeeld in 23 divisies.

Onder leiding van generaal Mannerheim wist Finland krap 160.000 man op de been te brengen - velen van hen brachten hun eigen wapens mee en droegen burgerkleren omdat er niet genoeg uniformen waren. Ze kregen hulpgoederen uit Groot-Brittannië en Frankrijk en ze werden bijgestaan door vrijwilligers uit Noorwegen en Zweden.

Dankzij hun superieure tactieken in winteroorlogvoering wisten de Finnen de Russische aanval af te slaan. Ze pasten guerrillatactieken toe; ze vielen aan op ski's met brandbommen - vandaar de naam 'molotovcocktail'.

Tijdens de barre Baltische winter kon de temperatuur dalen tot - 40 °C. Hoewel ze drie tegen één in de minderheid waren, wisten de Finnen vol te houden tot maart 1940.

Uiteindelijk moesten de Finnen zich gewonnen geven, en op 12 maart 1940 ondertekenden ze het Vredesverdrag van Moskou - waarbij ze een tiende deel van Finland aan Rusland moesten afstaan.

Naar schatting sneuvelden 127.000 Russische en 27.000 Finse soldaten, terwijl zo'n 500.000 mensen werden geëvacueerd als gevolg van het verdrag.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Wie is er online!

Stem hier!!


Copyright 2002-2018