Ľ Blitzkrieg

Wat is dit?

Blitzkrieg is een manier van aanvallen die de Duitsers gebruikten in de Tweede Wereldoorlog.

In de militaire geschiedenis is Blitzkrieg (het Duitse woord voor bliksemoorlog) de naam voor de militaire tactiek van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De sleutelingrediŽnten waren het gebruik van moderne technologie, zoals de inzet van duikbommenwerpers als lange afstandsartillerie, de inzet van tanks om doorbraken te forceren, de gecombineerde inzet van tanks en gemotoriseerde infanterie voor het uitvoeren van diepe penetraties en omsingelingen, en de decentralisatie van bevelvoering.

Begin 21ste eeuw zijn effects-based warfare en shock and awe verwante termen.

De Blitzkrieg werd in Duitsland ontwikkeld als reactie op de statische uitputtingsoorlog waarin de Eerste Wereldoorlog was ontaard. Die oorlog was in het westen gekenmerkt door de loopgravenoorlog, waarbij infanterie in loopgraven was verdekt. Deze loopgraven vormden samen met bunkers een sterke verdediging, elke aanval kostte vele tienduizenden levens en leverde slechts enkele kilometers terreinwinst op. De komst van de tank bracht aan het eind van de oorlog de eerste doorbraak. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw bogen Heinz Guderian in Duitsland, Charles de Gaulle in Frankrijk en generaal John Fuller en Basil Henry Liddell Hart in Groot-BrittanniŽ zich over de invloed van de tank op moderne oorlogvoering.

Frankrijk koos voor grote, zware tanks verspreid onder infanterie eenheden. Duitsland had (niet als keuze, meer noodgedwongen) minder zware tanks, maar concentreerde deze tanks in grote pantserkorpsen. Deze pantserkorpsen hadden als taak op vitale punten aan te vallen, een doorbraak te concentreren, en door een zo te vormen corridor de vijandelijke legers te omsingelen. Uiteraard kon de communicatie niet meer met de oude telefonie / draad verbindingen worden onderhouden. In plaats daarvan werden bevelen via draagbare radio's besproken, en werd veel persoonlijk initiatief van lagere commandanten verwacht.

De snelle doorbraken en diepe penetraties zorgden bij de tegenstander voor paniek, terwijl het organiseren van verdediging een complexe zaak werd, waartegen de verouderde bevelstructuren vaak niet opgewassen waren. Om deze reden legde Guderian steeds de nadruk op het in beweging blijven. De beweging en verdere ontwikkeling van de aanval waren in zijn doctrine een wapen op zich, omdat de tegenstander hierdoor uit balans bleef.

De tanks, ondersteund door infanterie, artillerie en vliegtuigen, konden worden ingezet tegen de zwakke plekken van de vijand. Zware verliezen werden op deze wijze voorkomen. Na een doorbraak hadden de tanks vaak alleen te kampen tegen bevoorradingseenheden, inlichtingeneenheden en statische garnizoenen. Penetraties na een doorbraak waren vaak honderden kilometers diep, de omsingelde vijandelijke legers telden herhaaldelijk honderdduizenden manschappen. De omsingelende legers waren vaak kleiner, maar door de omsingeling ontstond bij de ingesloten legers gebrek aan voorraden.

Blitz op Londen
In het Verenigd Koninkrijk heeft het afgeleide woord Blitz een bijzondere en lugubere betekenis. Op 7 december 1940 begon Duitsland een aanhoudende serie bombardementen op Londen. Het grootste deel van de bevolking weigerde te vluchten en gedurende vele weken verscholen 177.000 mensen zich in de ondergrondse stations van de underground. 30.000 mensen worden gedood en 100.000 huizen en een derde deel van Londen worden vernield, vooral in de wijk East End.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Wie is er online!

Stem hier!!


Copyright 2002-2018