» Duitsers bezetten Nederland

Wat is dit?

Duitsers bezetten Nederland

Hoewel verschillende keren gewaarschuwd voor Duitse aanvallen, was Nederland toch verrast. Bovendien was het Nederlandse leger slecht voorbereid. De gemobiliseerde troepen hadden zich vooral met de bouw van eigen stellingen beziggehouden en hadden onvoldoende training als soldaat gehad. Daarbij was de wapenuitrusting oud en onvoldoende. Het Nederlandse leger werd dan ook al snel door de Duitsers onder de voet gelopen. Echter, bij de Afsluitdijk, de Grebbeberg en de Moerdijkbrug bood het weerstand.

DE SLAG OM GREBBEBERG
De Grebbeberg vormde een belangrijk onderdeel van de verdediging van ons land tegen de Duitse troepen. Het maakte deel uit van de Valleistelling, ook wel Grebbelinie genoemd. Om de linie te versterken werd, na persoonlijke inzet van koningin Wilhelmina, op 9 en 10 november 1939 het gebied voor de Grebbelinie onder water gezet. Bij de strook tussen Wageningen en de Grebbeberg was dat niet mogelijk. Dit was dan ook de zwakke plek waarop de Duitse aanval zich richtte.

Volgens het plan van de Duitsers moest op de eerste aanvalsdag (10 mei) de Grebbeberg worden genomen en Rhenen worden bezet. Hiermee zou de poort naar het westen open staan. Het liep echter anders… In de avond van 10 mei arriveerden de Duitse troepen, met ruime vertraging, in Wageningen. In de nacht die volgde werd met Duits artillerievuur de aanval op de Grebbeberg geopend. Tegen alle Duitse verwachtingen in hield men de strijd ruim vier dagen vol. In de nacht van 13 op 14 mei kon het Nederlandse leger geen weerstand meer bieden en trok zich terug.

BOMBARDEMENT OP ROTTERDAM
Hitler had verwacht één dag nodig te hebben om het Nederlandse leger te verslaan, maar de strijd duurde al een aantal dagen. Op 14 mei 1940 ontving kolonel Scharroo (Nederlands commandant van Rotterdam) van generaal Schmidt (Duits bevelhebber van het 39e legerkorps) een ultimatum. Hierin werd gedreigd met de vernietiging van Rotterdam indien er geen overgave zou volgen. Generaal Winkelman, opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, besloot tijd te winnen door Scharroo een tweede ultimatum aan te laten vragen. Schmidt gaf daarop opdracht het bombardement uit te stellen wegens overgaveonderhandelingen. Hij liet om 13.20 uur een nieuw ultimatum opstellen en gaf Scharroo drie uur de tijd om zich over te geven. Maar al binnen enkele minuten verschenen de Duitse bommenwerpers. Schmidt liet in paniek rode lichtkogels afvuren als teken van overgave. Het was al te laat. Eén eskader kon de aanval afbreken, maar de vanuit het oosten naderende vliegtuigen lieten hun bommen op de stad vallen. Het bombardement duurde een kwartier en de chaos was enorm. Huizen stonden in brand en de elektriciteit was uitgevallen. De hele stad was in rep en roer. Na afloop telde Rotterdam circa 800 doden en 78.000 daklozen. Een half uur voor het verstrijken van het tweede ultimatum tekende Scharroo de overgave van Rotterdam.

NEDERLAND CAPITULEERT
Na het bombardement op Rotterdam capituleerde het Nederlandse leger. De capitulatie werd op 15 mei in Rijsoord, nabij Den Haag, getekend. De strijd in Zeeland werd echter nog even voortgezet. Daar zaten namelijk nog veel Engelsen en Fransen, die zo de gelegenheid kregen om te vluchten. Op 17 mei had Hitler geen geduld meer. Op deze ‘Vreselijke Vrijdag’ liet hij Middelburg bombarderen en gaf ook Zeeland zich over.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Wie is er online!

Stem hier!!


Copyright 2002-2018