» Operatie Market Garden

Wat is dit?

1944: Operatie Market Garden:


In de smalle corridor waardoor de tanks zouden oprukken, moesten vijf grote bruggen worden genomen. Ze dienden intact te worden veroverd – door middel van een luchtlandingsoperatie. Het was de vijfde, de belangrijkste brug over de Neder-Rijn, bij Arnhem, ongeveer honderd kilometer achter de Duitse linies, die Luitenant-generaal Frederick Browning, korpscommandant van het Eerste Geallieerde Luchtlandingsleger, zorgen baarde. Wijzend naar de op de kaart aangegeven Rijnbrug, vroeg hij: “Hoeveel tijd zullen de tanks nodig hebben om ons te bereiken?” Veldmaarschalk Montgomery antwoordde zonder bedenken: “Twee dagen.” Nog steeds naar de kaart kijkend, verklaarde Browning: “We kunnen het vier dagen uithouden.” Toen voegde hij eraan toe: “Maar toch geloof ik dat we weleens een brug te ver konden gaan.”
Citaat: Een Brug Te Ver, Cornelis Ryan

Op 6 juni 1944 hadden de geallieerden met D-Day, de invasie in Normandië, een begin gemaakt met de bevrijding van West-Europa. Er waren nu twee opvattingen over het voortzetten van de strijd. De Amerikanen hadden de bedoeling om over een breed front aan te vallen met de Franse Elzas als uitvalsbasis. De Britse veldmaarschalk Montgomery had het plan om via Noord-Brabant door te stoten naar Arnhem om zo vervolgens Duitsland binnen te trekken. Het doel was de bruggen over de rivieren vanaf de grens met België tot aan Arnhem door luchtlandingstroepen te bezetten. De actie bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief (Garden). Hij wist opperbevelhebber Eisenhouwer van zijn plan te overtuigen en kreeg toestemming om tot uitvoering over te gaan.

EEN BRUG TE VER
De luchtlandingsoperatie vormde de beginfase. Op zondag 17 september 1944 landde de 101e U.S. Airborne Division bij Eindhoven, de 82e ‘All American’-divisie bij Nijmegen en de British First Airborne Division bij Arnhem. De opmars van de Britse tankdivisie door Brabant richting Nijmegen en Arnhem verliep veel te traag. Ze kreeg te maken met onverwacht sterke tegenstand van Duitse kant. Pas in de middag van 19 september bereikte de divisie Nijmegen, maar slaagde er niet in de Duitse verdediging bij de Waalbruggen te doorbreken. De volgende dag lukte dat wel. Op 20 september bevrijdden de Amerikaanse 82nd U.S. Airborne Division en de British Guards Armored Division Nijmegen, maar de stad zou nog tot 24 maart 1945 frontstad blijven. De afstand naar Arnhem bedroeg toen nog nauwelijks tien kilometer. De Britse parachutisten hadden daar vanaf 17 september zware verliezen geleden. Bovendien verliep de communicatie en de bevoorrading van de troepen slecht. Ondanks dat hadden ze stand weten te houden in het stadscentrum bij de noordelijke toegang tot de Rijnbrug. Maar de felle tegenstand van het tweede SS-Pantserkorps maakte een snelle doorbraak onmogelijk en leidde uiteindelijk tot de mislukking van de gedurfde operatie. De Rijnbrug in Arnhem bleek ‘een brug te ver’. Op 26 september werden de restanten van de zwaar gehavende Britse troepen over de Rijn teruggetrokken. Alleen een deel van Zuid-Nederland was bevrijd. In de weken daarop volgde de bevrijding van onder meer Venray na hevige gevechten bij de Slag om Overloon. Vanuit Zuid-Limburg trok de geallieerde opmars noordwaarts.

GEALLIEERDEN IN LIMBURG EN BRABANT
Op 9 september 1944 overschreden de eerste geallieerde troepen de Nederlandse grens in de buurt van Maastricht. Het was een verkenningspatrouille van de Amerikaanse 113th Cavalry Group Red Horse. Op 12 september kwamen de eerste bevrijders van ons land, soldaten van de Amerikaanse 30e Infanterie Old Hickory, Zuid-Limburg binnen. Na Operatie Market Garden, startte op 20 oktober Operatie Pheasant om Midden- en West-Brabant te bevrijden. De operatie bestond uit Canadese, Amerikaanse, Engelse, Poolse en Nederlandse troepen en werd over een breed front uigevoerd. Het eerste Canadese leger viel vanuit België aan en het tweede Engelse leger vanuit het Oosten. Het tweede Engelse leger bevrijdde in november en begin december 1944 Noordwest-Limburg. In februari 1945 werden het Duitse Rijnland en Noordoost-Limburg door de Amerikanen en Canadezen bevrijd.

GEALLIEERDEN IN ZEELAND
Een groot deel van Zuid Nederland was bevrijd, maar Walcheren was nog in handen van de Duitse bezetter. Ze beheersten van daaruit de toegangsweg tot de haven van Antwerpen. Juist de toegang tot deze haven was van vitaal belang voor het voortzetten van de strijd door de geallieerden. De haven werd op 4 september 1944 op de Duitsers veroverd, maar de toegangsweg liep door tot de Westerschelde en die werd nog door de Duitsers bezet. Zo lang de Duitsers de zeetoegangen beheerden, konden geallieerde schepen de haven niet bereiken. Het Canadese eerste leger was al op 17 september tot het Zeeuws-Vlaamse Hulst doorgedrongen. De tweede Canadese Infanterie divisie kreeg de opdracht Zuid-Beveland te veroveren, de derde Infanterie divisie het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. Tot slot zou het eiland Walcheren veroverd worden. De aanval begon op 6 oktober en de Duitsers verzetten zich hevig. Pas op 30 oktober was heel Zuid-Beveland bevrijd en kon de aanval op Walcheren beginnen. Om deze laatste hindernis sneller te kunnen nemen, bombardeerde de Royal Air Force (RAF) op een aantal plaatsen de dijken en kwam Walcheren onder water te staan. Ondanks uitgedeelde waarschuwingen, vonden 180 mensen hierbij de dood. Op 8 november was heel Walcheren bevrijd.


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Wie is er online!

Stem hier!!


Copyright 2002-2018