» Hoe het allemaal begon

Wat is dit?

De Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939. Toen vielen Duitsland en de Sovjet-Unie (Rusland) Polen binnen. Engeland en Frankrijk, de 2 belangrijkste landen in Europa uit die tijd, verklaarden de oorlog aan Duitsland.

De Tweede Wereldoorlog is een gevolg van de Eerste Wereldoorlog.
Toen de Eerste Wereldoorlog in 1918 beŽindigd was, moest Duitsland als verliezer een verdrag (afspraak) ondertekenen. Het werd "het verdrag van Versailles" (spreek uit: verzaijes) genoemd. Duitsland moest 132 miljard terugbetalen aan Frankrijk. Dit was veel te veel voor Duitsland. Er kwam al snel armoede in het land, het geld werd steeds minder waard, de prijzen schoten omhoog. Er kwamen steeds meer werkelozen in Duitsland. Veel Duitsers wilden wraak nemen op deze vernedering.

De economische crisis van 1929
Toen in 1929 de handel in elkaar stortte (zie hoofdstuk : 1900 - 1939), werd Duitsland het zwaarst getroffen. Het moest immers nog steeds geld betalen aan Frankrijk. Ieder land had veel werkelozen. In Duitsland was bijna de helft van alle Duitsers werkeloos. Ieder land probeerde die werkeloosheid op hun eigen manier op te lossen. Sommige landen losten de werkeloosheid op door enorme hoeveelheden wapens te maken. (Duitsland bijvoorbeeld) Het geld dat Hitler nodig had om wapenfabrieken neer te zetten, leende hij van buitenlandse banken. Hij wist dat hij deze banken nooit terug kon betalen. De enige oplossing was door het buitenland aan te vallen. Zo viel Duitsland de andere landen aan met hun eigen geld.

De politieke verhoudingen in de wereld
Veel landen vertrouwden elkaar niet. Engeland en Frankrijk (tot dan toe de 2 belangrijkste landen in Europa) hadden nog steeds grote meningsverschillen. Zij wilden elkaar eigenlijk niet helpen. Hitler wist dit en profiteerde hiervan. De Sovjet-Unie (Rusland) was in 1917 communistisch geworden. Engeland en Frankrijk vonden deze staatsvorm maar niets. Ze besloten weinig contact meer te zoeken met het verre Rusland. Amerika hield zich al helemaal "neutraal" Pas in 1944 kwam Amerika in Frankrijk aan om Europa te helpen. Omdat de andere landen niet goed met elkaar samenwerkten, kon Duitsland langzaam landen veroveren.

De opkomst van het nationaal-socialisme
In de jaren 1930 - 1940 gingen veel mensen anders denken. Steeds meer mensen gingen geloven in de leer van het nationaal-socialisme. Het nationalisme (alles over hebben voor je eigen land) was het belangrijkste kenmerk ervan. Men mocht niet "vrij denken" Alleen dingen die goed waren voor het land mochten gezegd en geschreven worden. De regering zorgde voor alle "echte" burgers, dus geen buitenlanders. Er was geen democratie. Er was maar 1 politieke partij. De nationaal-socialisten (Nazi's) geloofden dat zij het beste ras waren en dat zij uiteindelijk de andere rassen zouden overwinnen (door geweld).

Samenvatting:

Eerst de crisis tijd. En daarvoor al de eerste wereldoorlog.
Bij de eerste wereldoorlog waren er al massamoorden geweest. Massamoorden zijn mensen die in grote groepen waren vermoord. En dat waren er 8.000.000 mensen. Die oorlog lag in 1938 nog vers in het geheugen. Toen Engeland, Frankrijk en BelgiŽ de overwinning hadden gehaald was Duitsland niet bepaald blij.
De Duitsers in Duitsland wilden wraak. Wraak op alle landen.
In die tijd aanbaden ze iemand. Dit exemplaar was de stichter van de Tweede Wereldoorlog. Heel Duitsland vocht onder leiding van: Adolf Hitler.

Hilter heeft erg veel schade aangericht.Oorspronkelijk komt Hitler uit Oostenrijk, uit het plaatsje Wenen. Hij haatte joden, zigeuners, homofielen en mensen die anders denken dan hijzelf. Maar de Joden haatte het ergst. In 1933 kwam Hitler aan de macht in Duitsland. En in 1938 overviel hij Polen. Dat land was toen in zijn macht. In Nederland was er ook een soort leider. Anton Mussert. Deze man hoorde bij de Nationale socialistische beweging. Ook wel de NSB genoemd.

In Duitsland was dit dus Adolf Hitler en in ItaliŽ Mussolini. Hitler was een racist. Dat is iemand die het ene ras beter vindt dan het andere ras. En hij is ook een fascist. Dat is iemand die andere mensen minderwaardig vindt. En als je andere landen minderwaardig vindt. Die mensen vinden ook dat mannen de baas moeten zijn en vrouwen gewoon het huishouden moeten doen.
De nacht van 4 mei zal heel Nederland niet vergeten.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Wie is er online!

Stem hier!!


Copyright 2002-2018